TOUW in Aldeboarn

11053613_342297609298493_6965665983167336855_nHenk Lolkema en Gerla Vogelzang waren als echte Boansters aan het TOUW te vinden op 20 dec. Een van de velen die weer en wind trotseerden. Nu stappen zij het huwelijksbootje in. gebruiken het TOUW zoals in de akte omschreven staat. Primeur, dus ….Leeuwarder Courant er bij!Dat het maar een onvergetelijke dag mag worden voor jullie.

Onderstaande filmpjes zijn ook op DVD gezet. Sommige brandprogramma’s zijn niet gelukt: te veel op 1 DVD geperst. Met excuses en als oplossing dus hier alle filmpjes.

Korte samenvatting, PR film voor andere TOUW projecten.

IMG_2353

IMG_2359http://youtu.be/CHFVexbgSiQTOT SLOT….De notariële akte. Een kunstproject is leuk, maar ik houd niet van die stoffige projecten. Een object verdient bestaansrecht als er naar omgekeken wordt, het betrokken blijft in de gemeenschap in dit geval.Dat is nu geborgd. Op sprookjesachtige wijze.

Met dank aan notaris Mirjam Bos.

notariele akte 1 notariele akte 2

Maandag 22 december:

Project TOUW ligt al weer achter ons. Kennelijk hoort er bij het Tuorkemjitters verhaal veel wind: in Tzum werden we zowat van de toren geblazen en nu stond er weer windkracht 6. Koud, water koud was het. Tijdens het touwslaan hielden we het niet droog. Diep respect voor alle vrijwilligers, mensen uit het dorp die 3 uur lang  het touw op handen hebben gedragen. Letterlijk.Erik van Sark bleef de rust zelve terwijl het voor hem ook een heel avontuur geweest moet zijn. Normaal werkt hij met hennep en nu met allerlei kwaliteiten van stof…Mooi span, hij en zijn vrouw. Goed op elkaar ingespeeld. Ze stuurden iedereen aan die aan het touw stonden. ” Niet te dicht er bij, want als je haren in het draaiende touw komen…!” waarschuwde Erik en ik mocht het mee maken dat zijn eigen      ” sjaal-van -verdienste”  in het touw kwam. Lachen.Om 15.45 uur werd het TOUW van Aldeboarn door iedereen naar de kerktoren gebracht. Een mooi gezicht. Daar aangekomen werd het aan de klok bevestigd zodat kinderen konden luiden.Voor het eerst in 4 jaar tijd galmde de klok weer. Storm en regen verder: het waken ging niet door, ouders en kinderen vluchtten naar warme plekjes. Ook verviel daardoor het toren bouwen met kartonnen dozen. Jammer, ik had de sponsor van de dozen Total Pack uit Oss PR beloofd als tegenprestatie. Uitstel is geen afstel, deze zomer dus een torenbouw spektakel op het dorpsplein of aan de voet van de kerktoren. Zondag ochtend had domi Piet een goede viering in elkaar gestoken. Alle associaties die je maar met touw kon bedenken knoopte hij in die ene viering aan elkaar. Het rode koord bleef me het beste bij.Een verhaal over een hoertje. Daarna koffie met taart. De bak wedstrijd was een succes. Micha ging met de eerste prijs naar huis: echt een gedraaid bladerdeeg lekkernij gemaakt. Leuk want hij is in een vorig leven ook kok geweest. Een revival dus. In de kroeg was het stervens druk met kerkgangers: die dachten na hun laatste duit in de offerschaal gegooid te hebben dat de koffie gratis was…. Niet dus, het gebak wel. Domi Piet heeft de rekening betaald. Sportief! Verder zijn de 3 vierkante meter taart naar verzorgingstehuizen in de buurt gebracht. Voor de oude snoeper. ’s Middags nog 2 filmvoorstellingen en de Klepelkwis van Hans er achter aan. Hans stond zo gedreven zijn vragen af te lezen dat hij even vergat te vertellen dat de foute antwoorden niet meer mee mochten doen! Hilarisch. Jan mag uiteindelijk zijn naam in de klepel graveren. 16.00 uur naar buiten, naar de toren. Obe Kuipers liet abseilend het touw naar beneden komen, waar het door kinderen in de kist van Kees de Boer werd gelegd. Prachtige symboliek en daarna kwam de notaris, Mirjam Bos met haar akte. Hoogtepunt van het weekend voor mij: het kunstwerk werd geborgd.Mooie spelregels bedacht al zeg ik het zelf. In ieder geval voorkom ik dat een TOUW versuft in een museum komt te liggen! Na het tekenen van de akte zijn de kist en de klepel naar de Oudheidskamer gebracht. Rust.

Nu de film afwerken en een berekening gaan maken van alle onkosten die ik gemaakt heb: zo stiekem gaat er toch heel wat geld in zitten: wie het weten wil mag het me vragen. Krijg je een specificatie te zien.

Wat NIET in het programma staat: Zondag bij het neer laten van het touw is ook notaris Bos uit Grou aanwezig. Zij heeft een TOUW-akte bij zich die getekend gaat worden…

Programma Bijzonder weekend blz. 2-3 (1)

Programma Bijzonder weekend blz. 4 (2)

http://youtu.be/P225lbGz7qk

De schaar in legendarisch nr 13

Met alle respect dus de schaar in het pak gezet. Hij, Jorrit, zit nu aan Tom en Yme vast. Morgenochtend alle bolletjes tot bollen maken, 4 Dames van goede huize zitten in het Andringahus te naaien. Omroep Friesland gaat ze verrassen. Vandaag met Guus en Klaas Brandsma de Doopsgezinde kerk tot bioscoop omgetoverd.Alle 6 de ramen met zwart plastic beplakt! Tettie ( beheerder) heeft dit nog nooit meegemaakt. Sodom en Ghomorra? Als we morgen donder en bliksem krijgen weet ik genoeg

PROGRAMMA 19-20-21 december 2014 ( flyer is natuurlijk mooier! Met dank aan Monumentenstichting Boansterhiem) 

Kunstproject TOUW

VRIJDAG 19 December:
Aanleveren linten, liefst op een bol, bij Luniek, de Fryske Hinder en Moeke. Vrijgezellen komen met een lint om hun pols gedraaid naar de kroeg en wie weet zie je zo een stuk wat je wel aan staat. ’n Oude manier om te daten. Een lint verbindt!

ZATERDAG 20 december:

tot 13.00 uur Aan elkaar naaien van alle linten, in de kroeg en het Andringhuis : we hebben grote bollen nodig! Daar werkt de touwslager gemakkelijker mee.
12.00 uur: Première van de film ” TOUW, het verhaal van Tuorkemjitters en Lyntsje snijers” voor spelers, en groep 8 . Ook de spelers in de filmpjes die op FB gestaan hebben, de touw makers, horen bij dit selecte gezelschap ! De rode loper ligt klaar. Je mag feestelijk gekleed komen.

13.00 uur:voor de Oudheidskamer staat de touwslager, hij heeft het hele It Achterom nodig. Alle bollen lint daar aanleveren. Publiek aan de Weaze kant. Jongeren van 12-16 mogen hem helpen.Terwijl de touwslager zijn werk doet, kunnen kinderen en volwassenen warm blijven met touwspelen o.l.v. Maarten de Jong : touwtje springen, touwtrekken….verzoek om op deze middag geen auto’s te parkeren op het plein voor de Fryske Hinder.

16.00 uur: Vlaggenisten o.l.v . Jan v.d. Wal trekken het touw op tegen de toren. Kees de Boer, Monumentenstichting Boarnsterhiem zorgt voor de officiële oplevering van de gerestaureerde toren. Micha van Rooijen en zijn vuurmaten zullen vuurkorven gaan branden voor de kerk, zodat de wakende kinderen warm kunnen blijven. Bedoeling is dat de vuurtjes tot ….00 uur branden. Kinderen mogen waxinelichtjes in potjes meebrengen. Belangstellende ouders en hout: altijd welkom! De nacht duurt lang…Je ontvangt op zondag een CERTIFICAAT WAKEN.

17.00 uur Film voor klas 3-4-5 en 18.00 uur voor klas 6-7
Film in de Doopsgezinde kerk voor basisschool jeugd (en ouders: verantwoord aantal mensen in de kerk is maatgevend voor aantal kijkers.)
18.00 – 20.00 uur: Marche Gourmand! Door de geweldige opkomst vorig jaar is er besloten dit jaar weer een Marche Gourmand te houden. We hopen op meer lokale koks en nog meer opkomst. Zowel buitenlandse – als lokale gerechten worden bereid , welke gezamenlijk genuttigd kunnen worden aan een lange tafel. De opbrengst is voor de jongeren in het dorp in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. Wij willen zorgen dat deze jongeren ook een plekje hebben waar ze zich kunnen vermaken in het dorp. Wij hopen op live muziek op het Doelhof van plaatselijke muzikanten. Op deze manier kunnen we onder het genot van een drankje samen met de kinderen waken bij het touw. Ondertussen: vrije inloop Doopsgezinde kerk:
19.00 uur tot 22.00 uur kinderen en- met ( groot-) ouders kunnen torens bouwen in de Doopsgezinde kerk. Een leuke competitie! Wie bouwt met kartonnen dozen de hoogste toren?
In het boek ” TOUW & Tuorkemjitter” kunt U Uw naam en/of herinnering aan de toren schrijven. Dit boek wordt bij het TOUW bewaard. Het boek ligt in de Doopsgezinde kerk. OOk zondag kunt U in dit boek schrijven.
Kinderen van groep 8 mogen waken en slapen in de Fryske Hinder, aanmelden bij Kiki. ( Kiki is ook de verantwoordelijke persoon voor dit onderdeel ” slapen”. Vol = vol ! )

ZONDAG 21 december:

9.30 uur : Bijzondere viering in de kerk olv Ds.Piet Rozeboom.
11.00 uur- 12.00 uur: Jurering van ” TOUWTJE BIJ DE KOFFIE” . Dit gebeurt in de kerk rond 11.00 uur, na de viering. Iedereen die iets lekkers kan bakken, kan mee doen en winnen. De drie brugwachters zullen hun oordeel geven. Daarna wordt het lekkers verdeeld over een aantal koffie locaties: Andringahuis, Moeke en de Fryske Hinder, Doopsgezinde kerk.
13.00 uur: filmvertoning in de Doopsgezinde kerk. Tevens gelegenheid in het boek ” TOUW & tuorkemjitter” te schrijven.
14.00 uur: filmvertoning in de Doopsgezinde kerk. Aansluitend: KLEPELKWIS Hans Brandsma ( U kent hem van de ” zomer-wintertijd”) heeft een boeiende KLEPEL kwis in elkaar gezet voor jong en oud. Bereid je voor door de restauratiefilmpjes op Facebook” ik ben..” en de film die we deze dagen vertonen. https://www.facebook.com/groups/495828520469993/?fref=ts ( besloten groep) of http://www.aldeboarn.net/index.php/touw-nieuws
goed te bekijken. Maak een match tussen jong en oud! Wie, welk team, welke slimme gast ” gaat er met de KLEPEL naar huis” ? Symbolisch: de klepel schenken we aan de Oudheidskamemer.
16.00 uur: binnen halen van het TOUW dat nog steeds aan de toren hangt. Vlaggenisten en Abseilers doen dit op spectaculaire wijze. Ieder die gewaakt heeft ontvangt een Certificaat met de waaktijd er op. Daarna krijgt het TOUW een respectabele plaats in het dorp.

Laatste filmweekend van de restauratie afgesloten op 8 december 2014.

Het was een heftig weekend, Sint buiten beschouwing gelaten. De toren van Aldeboarn is opnieuw opgemeten door Kees de Boer ( Monumentenstichting Boansterhiem) Jan v.d. Wal , Gerard Heerma en Obe Kuijpers. De speelfilm is tot een einde gekomen met opnames op de twee basisscholen en de Doopsgezinde kerk heeft als bioscoop een kleine test ondergaan. Te licht bevonden….volgend weekend met Hans Brandsma aan de verduistering werken.

Stand van zaken op 6 december:

In mijn brievenbus een dikke enveloppe en aan de deur een tas met inhoud. Je krijgt er een Sinterklaas gevoel door. Het project loopt goed, denk ik. Linten stromen binnen en pas op 19 december zal duidelijk worden of we genoeg hebben om een arm-dik touw te maken.  Vandaag film opnames gemaakt.

De voorbereidingen die de vlaggenisten treffen voor het optrekken van het TOUW van Aldeboarn.  ” Nou ja…en als je dan toch bezig bent, ” moet Kees de Boer van de Monumentenstichting Boansterhiem , gedacht hebben, dan meten we de toren ook maar meteen op! 6 December is dus een historische dag geworden. Weer de stille hoop dat het hoogte verschil met ” die van Tzum” niet zo erg is als gedacht. Helaas. De frustratie blijft maar is goed verwerkt in die 277 jaar, blijkt uit de reacties van de mannen. Er kan een lachje af.

De speelfilm die met kinderen gemaakt wordt, is ook weer een aantal minuten langer door de opname die gemaakt is met Elizabeth, de dochter van Yme Rodenburg. Gaat met veel lawaai gepaard, want onze filmster struikelt over potten en pannen die her en der staan in het huis aan it Achterom.” Dat is nou iets wat echt bij mij hoort…” aldus Elizabeth. Zo kennen haar leerlingen haar ook en ze kan om zichzelf lachen. Toch was het voor haar een emotioneel moment. Ik vraag haar de rol op zich te nemen die Yme altijd had: de man die je ( o.a.) touw verkocht. We staan even stil bij het verlies van haar vader. ”  Ik wil wel graag gefilmd worden met twee duimen omhoog, zittend in zijn stoel voor het raam. Stak ie nu een of twee duimen omhoog? ”  Ik moet even nadenken. Twee. Op gegeven moment werden het twee duimen.

IMG_2071 IMG_2072 IMG_2073 IMG_2076 IMG_2077 IMG_2078 IMG_2079 IMG_2081 IMG_2082 IMG_2083

Momentopname 1 (16-11-2014 12-49)

De TOUWSLAGER aan het werk!

http://youtu.be/QczjY0L2wEY ( nog even niet zichtbaar)

http://youtu.be/P225lbGz7qk ( nog even niet zichtbaar)

http://youtu.be/tQyVzxnzUHI ( nog even niet zichtbaar)

http://youtu.be/z7cwB3NvAOg ( nog even niet zichtbaar)

22 oktober naar Tzum

Ale, toren gids, Freerk, Plaatselijk belang en Renny, herbergierster, hebben ons geweldig ontvangen. Ook waren er 8 kinderen aanwezig en speelden enthousiast hun rol van slimme, sluwe Tzummers.

Samen hebben we de geschiedenis van de Tuorkemjitters en de Lyntsje Snijers opnieuw herbeleefd en verfilmd. Gewoon omdat dat leuk is. Geen budget. Onze dank is 75 m. hoog, lang, groot…

Momentopname 6 (26-10-2014 20-23) Momentopname 5 (26-10-2014 20-22) Momentopname 4 (26-10-2014 20-21) Momentopname 3 (26-10-2014 20-20) Momentopname 1 (26-10-2014 20-17)

De eerste instructie filmpjes over linten maken .

http://www.omropfryslan.nl/nijs/toer-aldeboarn-wurdt-opmetten

25 oktober 2014 persbericht

25 oktober 2014 persbericht

tp://youtu.be/-A9xCoEMOBI

ruimtelijke planning kunstproject TOUW 19-20-21 dec.

aan veranderingen onderhevig!

aan veranderingen onderhevig!

TOUW en TZUM jpeg

touw culinair 2

touw bewaking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s